Domowa granola

Wpis z dnia:

DSCN1771W sklepach mamy spory wybór płatków śniadaniowych, musli, crunchy i innych, jednak po przyjrzeniu się ich składowi zazwyczaj możemy znaleźć wiele cukru pod różnymi postaciami: syrop glukozowo-fruktozowy, inne syropy, maltoza, dekstroza itp. Dodatkowo sztuczne barwniki, konserwanty… Dlatego mam dla Was propozycję aby samodzielnie przygotować granolę, która smakiem przewyższy kupne płatki, poza tym będziecie wiedzieć co dokładnie znajduje się w środku.

 

Składniki:

Płatki owsiane 260g -> 2*szklanka (np.górskie) lub szklanka owsianych i szklanka żytnich

Orzechy włoskie 50g ->pół szklanki

Dynia, pestki 30g -> 3*łyżka

Rodzynki -> 60g -> 3 czubate łyżki

Morele, suszone 56g -> 10 sztuk

Miód pszczeli 150g ->  6 łyżek

Słonecznik, nasiona 45g -> 3*łyżka

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Orzechy pokroić na kawałki. Dodać resztę składników (poza rodzynkami i morelami) i porządnie wymieszać. Jeśli miód będzie bardzo twardy można go delikatnie podgrzać w rondelku i wtedy dodać.
Granolę piec w piekarniku, najlepiej z termoobiegiem, przez ok. 25-30 minut. Po pierwszych 15 minutach można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Najlepiej co 5 minut otwierać piekarnik i mieszać granolę drewnianą łyżką, by była równomiernie upieczona oraz aby się nie przypaliła. Gdy granola będzie gotowa i wystudzona, dodać do niej pokrojone morele i rodzynki, wymieszać, następnie należy przełożyć ją do słoika.

Z podanych składników wychodzi porządny słoik granoli, która starczy na jakiś czas, można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

DSCN1770

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Antyspam *