JAJECZNE MUFFINY

Wpis z dnia:

DSCN0645Tym razem przepis śniadaniowy, a mianowicie jajko sadzone w zupełnie innej odsłonie – jajeczne muffiny.

 

Przepis na 1 muffinkę

Wartości odżywcze dla 1 muffina:

Kcal 150

Białko 10,3g

Tłuszcze 8,9g

Węglowodany 9,1g

Błonnik 1,7g

Ilość energii pochodząca z poszczególnych składników: Białko -> 27,6% ; Tłuszcze -> 52,2% ; Węglowodany -> 20,2%

Jak widać muffinka ma mało węglowodanów, aby wzbogacić posiłek w węglowodany można zjeść muffinkę z dodatkiem pieczywa, na deser zjeść banana.

SKŁADNIKI:

Olej rzepakowy pół łyżeczki – do posmarowania zagłębienia na muffinkę

Chleb graham – pół kromki

Ser żółty np. gouda – ¼ plasterka

Polędwica sopocka – ½ plastra

Papryka

Cebula

Jajko kurze całe

Natka pietruszki

Wykonanie: Piec rozgrzać do 200 stopni (grzanie góra-dół). Foremkę do muffinów wysmarować olejem (zagłębienia), na jedno zagłębienie ok pół łyżeczki oleju. Dno zagłębienia wyłożyć chlebem, na to położyć ser, szynkę, warzywa według upodobań, w moim przypadku była to cebula, papryka, natka pietruszki. Na końcu ostrożnie wbić jajko, uważać aby żółtko się nie rozlało (u nas w jednym przypadku tak się niestety stało i smak był już inny). Delikatnie posolić, popieprzyć. Gotowe jajeczne muffiny wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 14-15 minut. Gdy chcemy otrzymać ścięte żółtko – trochę dłużej. Jako że każdy piec jest trochę inny należy kontrolować stan muffinów podczas pieczenia. Po wyjęciu można również posypać natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Pomysł można również wykorzystać w przypadku gdy chcemy przygotować więcej jaj sadzonych na raz. Wystarczy dołki w formie wysmarować olejem, wbić jajka, zapiec i gotowe. 🙂

DSCN0639

 

DSCN0641

DSCN0648

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Antyspam *