KREWETKI Z CURRY I NATKĄ PIETRUSZKI

Wpis z dnia:

DSCN0653Uwielbiam krewetki, jednak w ich przygotowaniu pełnię rolę jedynie pomocnika, ponieważ najlepiej robi to mój narzeczony. A jakie jest Wasze zdanie, lubicie owoce morza? Jeśli kojarzą Wam się one z ciągnącą i gumowatą konsystencją to polecam ten przepis, wychodzą naprawdę pyszne!

 

Przepis na 2 porcje

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Kcal 330

Białko 20,3g

Tłuszcze 12,4g

Węglowodany 39,5g

Błonnik 6g

Ilość energii pochodząca z poszczególnych składników: Białko -> 25,3% ; Tłuszcze -> 33,4% ; Węglowodany -> 41,3%

SKŁADNIKI (2porcje):

Krewetki mrożone 250g -> 1 opakowanie (u nas te z biedronki)

Olej rzepakowy 20ml -> 2 łyżki

Czosnek -> 3 ząbki (w zależności od preferencji może być mniej lub więcej)

Sok z połowy cytryny

Papryka czerwona 175g -> średnia sztuka

Natka pietruszki -> u nas niecały pęczek, po posiekaniu ok. 4-5 łyżek

Jako dodatek: bułki grahamki -> 2 szt.

PRZYPRAWY: sól, pieprz, imbir i curry

 

Wykonanie: Krewetki rozmrażamy, myjemy i usuwamy niejadalne ogonki. Wrzucamy je do miseczki. Czosnek obieramy, drobno siekamy, następnie wrzucamy go do krewetek i dokładnie mieszamy, doprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę myjemy, kroimy ją w kostkę, myjemy natkę pietruszki, drobno siekamy. Szykujemy przyprawy: curry i imbir. Rozgrzewamy olej na średnim ogniu, gdy się rozgrzeje wrzucamy paprykę, smażymy ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucamy krewetki, smażymy je ok. 2,5 minuty, po równo z każdej strony. W połowie czasu smażenia przyprawiamy je imbirem (1/3 łyżeczki) oraz curry i mieszamy potrząsając wokiem (do momentu nabrania żółtej barwy przez krewetki). Na koniec wrzucamy natkę pietruszki, wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Smacznego 🙂

Wykonanie: Łukasz Kalbarczyk

Inspiracja kuchnia lidla

KOT POMOCNIK 🙂

toffi

 

 

DSCN0659

 

 

DSCN0669

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Antyspam *