MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ

Wpis z dnia:

DSCN0614 — kopiaPierwszy przepis na stronie. Jest to bardzo szybkie danie, najwięcej czasu zajmuje ugotowanie makaronu, także danie idealne dla osób, które na gotowanie nie mają zbyt wiele czasu. Połączenie szpinaku, suszonych pomidorów i fety daje naprawdę przepyszny efekt.

 

Przepis na 3 porcje

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Kcal 656

Białko 21,3g

Tłuszcze 18,9g

Węglowodany 104,5g

Błonnik 8,5g

Ilość energii pochodząca z poszczególnych składników: Białko -> 13,6% ; Tłuszcze -> 26,7% ; Węglowodany -> 59,7%

SKŁADNIKI (3porcje):

Olej rzepakowy 20g -> 2 łyżki

Czosnek -> 4 ząbki (w zależności od preferencji może być mniej lub więcej)

Szpinak mrożony 350g -> ok. ¾ opakowania

Pomidory suszone w oleju 100g -> ok. dużych 5 plastrów (7-8 mniejszych plastrów)

Makaron penne z pszenicy durum 350g*

Ser typu feta 60g -> ok. ¼ kostki

Wykonanie: Wstawić wodę na makaron. Olej rozgrzać w woku lub głębokiej patelni, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na rozgrzany olej. Po chwili dodać zamrożony szpinak, wymieszać, dusić do momentu rozmrożenia szpinaku.

W międzyczasie makaron wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Suszone pomidory pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię bez dodatku tłuszczu. Poddusić chwilę, dodać je do szpinaku.

Wszystko doprawić świeżo mielonym pieprzem. Szpinak zdjąć z ognia, zaczekać do momentu ugotowania makaronu. Następnie dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz makaron ugotowany aldente, całość wymieszać i postawić na chwilę na ogniu (cały czas mieszając).

Smacznego 🙂

*Makaron można zamienić na pełnoziarnisty (wtedy wyjdzie nam zdrowsza wersja dania), jednak makaron z pszenicy durum ugotowany aldente również jest lepszą wersją niż zwykły pszenny makaron. Ma on niższy indeks glikemiczny (oznacza to, że wyrzut insuliny po zjedzeniu takiego makaronu jest niższy niż po zwykłym pszennym). Makaron z pszenicy durum zawiera dodatkowo luteinę, która jest antyoksydantem. Ma on również więcej błonnika oraz witamin i mikroelementów. Podsumowując dla osób, które nie przepadają za smakiem makaronów pełnoziarnistych wybór tych z pszenicy durum będzie na pewno zdrowszą alternatywą.

DSCN0612 — kopia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Antyspam *