Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Wpis z dnia:

DSCN1734Pulpeciki z indyka, doskonałe dla dzieci i dorosłych. Można je również zawekować w słoiku i wykorzystać później podczas podróży czy po prostu jako szybki obiad w zabieganym dniu. Przepis jest bardzo prosty i smaczny. Z podanej ilości wychodzi ok 16 pulpecików.

 

Składniki:

PULPECIKI

Mięso mielone z indyka 500 g

Cebula – 1/2 średniej sztuki

Jajko – 1 sztuka

Mąka ryżowa – 3 łyżki (można użyć innej)

Przyprawy: ostra mielona papryka, pieprz, sól, zioła prowansalskie

SOS

1 średnia cebula

Czosnek – 2 ząbki

Krojone pomidory (u mnie dwa kartoniki firmy Pudliszki)

Sok pomidorowy – 330 ml

Olej

Przyprawy: Pieprz, bazylia, oregano, łyżeczka cukru, sól

Marchew – 1 mała sztuka – opcjonalnie

 

Przygotowanie:

Pulpeciki:

Mięso wymieszać w misce z przyprawami, drobno posiekaną cebulą jajkiem i mąką. Formować kotleciki. Powstałe kotleciki można obgotować i wrzucić do sosu, można lekko obsmażyć, następnie dusić w sosie lub od razu wkładać do gotującego się sosu. Dusić ok 30 minut.

Sos:

Rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek, gdy cebulka się zeszkli dodać pomidory oraz sok pomidorowy, doprawić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dusić z pulpecikami. Można również dodać pokrojoną w kosteczkę marchew.

 

U nas z kaszą gryczaną i tartą marchewką z jabłkiem.

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Antyspam *