Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Wpis z dnia:

DSCN1750Mimo zbliżającej się wiosny na zewnątrz panuje chłód, pogoda jest deszczowa, momentami pada jeszcze śnieg, dlatego rozgrzewająca zupa z soczewicy z pewnością nada się na obiad. Przepis jest łatwy i szybki a zupa smakuje wyśmienicie. Z podanych porcji wyjdzie spory garnek zupy, powinien starczyć na dwa dni.

 

Składniki:

Marchew  210g -> 2*średnia sztuka

Pietruszka, korzeń 100g -> 2*średnia sztuka

Cebula 140g -> 2*mała sztuka

Soczewica czerwona, nasiona suche  180g -> szklanka

Ziemniaki,  360g -> 4*średnia sztuka

Olej do zeszklenia cebuli ok 15g

Sok pomidorowy  500 ml

Czosnek  12g ->   2*średni ząbek

Przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, pieprz, sól, majeranek

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę, dusić w garnku z grubym dnem na oleju, dodać pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę, posypać dużą ilość słodkiej mielonej papryki, po chwili zalać ok 4-5 szklankami wody, zaczekać aż warzywa zmiękną, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, soczewicę. Doprawić ostrą papryką, pieprzem, solą i dużą ilością majeranku. Gdy ziemniaki i soczewica zmiękną wlać sok pomidorowy oraz dodać ząbki czosnku. 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Antyspam *