SŁODKIE ZIEMNIAKI, SŁODKIE FRYTKI

Wpis z dnia:

DSCN0768Ostatnio na wielu blogach pojawiły się przepisy na słodkie ziemniaki, pataty, bataty… Często pojawia się też stwierdzenie, że słodkie ziemniaki są dużo zdrowsze od tych tradycyjnych. Czy tak jest naprawdę?

 

Indeks glikemiczny

Po pierwsze wychwalany jest ich niski indeks glikemiczny (poziom podnoszenia cukru we krwi po spożyciu danego produktu). Jednak wiele osób podaje indeks glikemiczny surowych lub gotowanych bulw, który faktycznie nie jest wysoki, jednak polecają frytki z batatów lub pieczone bataty – w tym wypadku indeks glikemiczny idzie automatycznie w górę. Będzie on niższy niż pieczonych zwykłych ziemniaków czy frytek jednak nadal będzie to wysoki indeks glikemiczny, dlatego takie dania nie powinny być polecane np. osobom chorującym na cukrzycę.

Wartości odżywcze w ziemniakach surowych

Ziemniaki w 100g Słodkie ziemniaki w 100g
Energia (kcal) 77 86
Białko (g) 1,9 1,6
Tłuszcze (g) 0,1 0,1
Węglowodany przyswajalne (g) 16,8 17,1
błonnik 1,5 3

 

Witaminy, minerały

Witaminy, minerały Ziemniaki w 100g Słodkie ziemniaki w 100g
Witamina A [µg]

Witamina E [mg]

Witamina B1 [mg]

Witamina B2 [mg]

Witamina B3 (niacyna) [mg]

Witamina C [mg]

1

0,1

0,1

1,5

14

709

0,3

0,1

0,1

0,6

2,4

Wapń [mg]

Miedź [mg]

Żelazo [mg]

Magnez [mg]

Fosfor [mg]

Potas [mg]

Sód [mg]

Cynk [mg]

4

0,1

0,5

23

56

443

7

0,3

30

0,2

0,6

25

47

337

55

0,3

 

Jak widać składy nie różnią się bardzo między sobą, słodkie ziemniaki wysoko przeważają zawartością witaminy A, co wiąże się z dużą zawartością B-karotenu, który jest prekursorem witaminy A.

Słodkie ziemniaki zawierają również inne (poza B-karotenem) substancje o dobroczynnym wpływie na organizm, są to fitosterole (pomagają obniżyć „zły cholesterol”), kwas chloragenowy (działa anty-nowotworowo), luteinę, zeaksantynę (chronią nasz wzrok).

Tradycyjne ziemniaki również zawierają kwas chloragenowy oraz antocyjany, które również pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Substancje antyodżywcze

Ziemniaki zawierają również inhibitory proteazy, które mogą spowodować reakcje alergiczne lub zakłócać trawienie białek. W przypadku słodkich ziemniaków też znajdziemy substancje antyodżywcze, jednak na bataty alergie występują bardzo rzadko.

Posiłek potreningowy            

Bataty sprawdzą się idealnie jako posiłek potreningowy (szybka odbudowa glikogenu). Jednak tradycyjne ziemniaki w tym przypadku również nie będą złe.

Cena

Cena batatów znaczenie przewyższa cenę zwykłych ziemniaków (kilkanaście złotych za kilogram), jednak ostatnio w Biedronce można było je dostać za 6.99, także warto obserwować ceny i korzystać z promocji J

Podsumowując ziemniaki i bataty różnią się trochę składem, mają inny smak, jednak w tej nierównej walce nie demonizujmy zwykłych ziemniaków. Jak to często bywa cudze chwalimy, także postawmy na różnorodność, zamieniajmy źródła węglowodanów, im bardziej urozmaicona dieta tym lepiej dla naszego organizmu.

Na koniec słodkie frytki z batatów:

Składniki:

2 słodkie ziemniaki

2 łyżki oliwy

Rozmaryn

Sól

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik (180 st). Bataty dobrze umyć, obrać (jeśli się je dobrze wyszoruje mogą pozostać ze skórką). Pokroić w paski (uwaga są bardzo twarde), rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, posypać rozmarynem. Piec ok. 30 minut. Im dłużej pieczemy tym bardziej bataty robią się miękkie, mają też wyższy indeks glikemiczny. Można sprawdzić smak po 20 minutach, jeśli taka konsystencja będzie dla Was odpowiednia, wyjmujemy wcześniej. Przed podaniem lekko posolić. Smacznego 🙂

DSCN0770

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Antyspam *