Szpinakowe pappardelle w pietruszkowym pesto

Wpis z dnia:

DSCN1758Dzisiaj obiad bardzo szybki w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje ugotowanie makaronu. Szpinakowe pappardelle można zamienić na inny makaron, najlepiej pełnoziarnisty 🙂

 

 

Składniki:

Natka pietruszki – pęczek

pomidory, suszone -> 3 sztuki

Słonecznik, nasiona 15g -> łyżka

Mięso z piersi kurczaka, bez skóry  200g

Oliwa z oliwek 10g -> łyżka

Cytryna, odrobina wyciśniętego soku

Makaron pappardelle – porcja dla dwóch osób lub inny makaron (najlepiej pełnoziarnisty lub razowy)

 

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę, doprawić np. przyprawą curry, zgrillować. Makaron ugotować aldente. Słonecznik podprażyć na suchej patelni aż zbrązowieje, przełożyć do misy blendera, zmielić, dodać kawałki suszonych pomidorów, natkę pietruszki (można zastąpić bazylią lub liśćmi szpinaku czy rukoli) oraz oliwę i odrobinę soku z cytryny, wszystko zmiksować na gładką masę. Pesto wymieszać z makaronem, dodać kawałki mięsa.

Smacznego 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Antyspam *