Tarta z burakami i fetą na spodzie z kaszy jaglanej

Wpis z dnia:

DSCN0703Inspiracją do powstania tarty była kawiarnia Pies i Róża, która znajduje się w Gdańsku. Jako że uwielbiam buraki, wspomnianą tartę tam zamówiłam i nie żałowałam wyboru. Jej smak przypadł mi do gustu do tego stopnia, że spróbowałam odtworzyć ją w domu. Smakowała bardzo podobnie. Jako, że kasza jaglana ma mnóstwo pozytywnych właściwości (jest hipoalergiczna, ma wysoką wartość odżywczą, jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, nie zakwasza organizmu, wręcz przeciwnie ma działanie alkalizujące), buraki również są bardzo zdrowe (zawierają antyoksydanty, zawierają duże ilości kwasu foliowego, regulują ciśnienie krwi), z czystym sumieniem polecam wszystkim to zdrowe danie np. na kolacje. Przy okazji polecam kawiarnię Pies i Róża 🙂

 

 

Składniki:

Spód:

¾ szklanki kaszy jaglanej

Natka pietruszki

Jajko

Pieprz, czerwona ostra papryka w proszku, odrobina soli

Nadzienie:

2 średniej wielkości buraki

Cebula biała i czerwona (po 1 małej sztuce)

Miód 1,5 łyżeczki

Ocet jabłkowy – kilka kropli

Tymianek

Sól i pieprz

Ser typu feta 1/3 kostki

 

Przygotowanie:

Buraki umyć, zawinąć w folię,  piec w piekarniku w 180 stopniach ok 30-40 minut w zależności od wielkości (przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków czy są miękkie).

Kaszę jaglaną wsypać na sitko, przelać zimną wodą, następnie wrzątkiem i ponownie zimną. Zagotować 1 i ¼ szklanki wody, lekko posolić, kaszę wrzucić na wrzątek. Gotować pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej wody przez kaszę (NIE MIESZAĆ KASZY PODCZAS GOTOWANIA), po ugotowaniu odstawić ją aby lekko przestygła.

Gdy kasza będzie letnia dodać do niej posiekaną natkę pietruszki, jajko, doprawić pieprzem i ostrą papryką, wszystko wymieszać, powstałą masą wyłożyć natłuszczoną (np. olejem) formę do tarty.

Tak powstały spód piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w celu zarumienienia spodu.

Cebulę pokroić w pióra, szklić na oleju. Upieczone buraki obrać, pokroić w plastry, dodać do cebuli. Doprawić miodem, octem jabłkowym, tymiankiem, solą oraz pieprzem, dusić przez kilka minut.

Do powstałego farszu dodać pokrojoną fetę.

Wyjąć podpieczony spód, wyłożyć na niego farsz. Wszystko zapiekać razem w temperaturze 180 stopni ok 30 minut.

Podawać z sosem czosnkowym. Wystarczy jogurt naturalny wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz odrobiną pieprzu.

Smacznego 🙂

DSCN0698

DSCN0701

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Antyspam *