ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW (Z NACISKIEM NA POMIDORY)

Wpis z dnia:

DSCN0693Tym razem coś na zimne wieczory, rozgrzewająca zupa krem z pieczonych warzyw. Najwięcej mamy tu pomidorów jednak wczujemy smak również papryki, cebulki oraz czosnku.  Polecamy 🙂

 

Przepis na cały garnek czyli ok 5 porcji.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Kcal 250

Białko 9,1g

Tłuszcze 10,9g

Węglowodany 35,4g

Ilość energii pochodząca z poszczególnych składników: Białko -> 15% ; Tłuszcze -> 41% ; Węglowodany -> 44%

SKŁADNIKI (5 porcji):

Bulion warzywny (200-300 ml.) marchewkę, pietruszkę, małą cebulę, kawałek selera pokroić na mniejsze kawałki, ugotować  w niewielkiej ilości wody do miękkości. Warzywa można później wykorzystać do zrobienia sałatki.

Pomidory (ok 1 kilograma)

Papryka czerwona 1,5 sztuki

Cebula 2 sztuki średniej wielkości

Czosnek 3-4 ząbki

Pomidory suszone w oleju 5-6 sztuk

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Ser mozzarella 5 plastrów

Chleb gracham 5 kromek (pokroić w kostkę, włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika)

PRZYPRAWY: sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE: Ugotować bulion warzywny. Nagrzać piekarnić do 220 stopni. Warzywa umyć, pokroić, ułożyć na blaszce. Skropić je oliwą, wymieszać. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, włożyć do niego warzywa, piec ok. 25 minut. Po wyjęciu warzyw z pieca odczekać chwilę aby nie były aż tak gorące. Warzywa wrzucać partiami do pojemnika blendera, za każdym razem dolać odrobinę bulionu, blendować na gładką masę. Przelewać do garnka z użyciem sitka (Pozbędziemy się wszystkich skórek, pestek od pomidorów itp.) Proces powtórzyć do momentu zużycia wszystkich warzyw. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można na koniec dolać jeszcze trochę bulionu. Zupę krem podgrzać, doprawić. Podawać z plastrem mozzarelli i grzankami.

Smacznego 🙂

DSCN0686

 

DSCN0692

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Antyspam *